
۳۰۰۰ سال پیش گیلانیان بر جامهای زرین عمارلو و کلورز قلم زدهاند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با اشاره به قدمت ۳۰۰۰ ساله این جام ها اظهار کرد:
قدمت دو جام طلای زرین عمارلو و کلورز شهر رستم آباد، به نیمه نخست هزاره اول قبل از میلاد میرسد و در موزه ملی ایران نگهداری میشود. پس از رایزنی با مقامات مسئول به مناسبت روز جهانی موزهها و پاسداشت هفته میراث فرهنگی، مقرر شد این جامها از موزه ملی ایران به رشت بازگردد. ولی جهانی میافزاید: جامهای مذکور به شمارههای ۴۳۶۴ و ۴۳۶۳ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و امروز ۲۹ اردیبهشت در گنجینه بیستون شهر رشت رونمایی و به مدت یک هفته در معرض دید عموم قرار میگیرد.
«در میان جامهای زرین مکشوفه از عمارلو دو جام با هنری فاخر در این مجموعه آمده است که هر یک ویژگی خود را دارد. جام نخست، به شکل لیوان، از وسط دارای باندی جداکننده است و یک ردیف نقش در بخش بالا و یک ردیف در بخش پایین دارد. در بخش بالایی چهار شیر غران به طور برجسته به تصویر کشیده شده که هر یک بر گرده گوزنی قرار گرفته و پنجههای خود را به کفل گوزن فرو برده و با فشار دو دست در حال خواباندن گوزن است، به طوری که سنگینی فشار وزن شیر برگرده گوزن به زیبایی نشان داده شده. شیرها دم بلند به بالا برگشته دارند و حالت غران و خشم بر چهره آنها به خوبی دیده میشود. بر روی کفل شیرها نقش گردونه خورشید به صورت کنده دیده میشود. در نقش پایین تصویر چهار انسان در حال زانو زدن قرار دارد. یک نفر از آنها موی بافته شده و یک نفر موی صاف و حلقه شده در پشت سر دارد. آدمها تاجی بر سر دارند و شاخه درخت نخلی را که از گلدانی روییده، در جلوی سینه به دست گرفتهاند. آدمها دارای پوششی به صورت کوتاه و پیراهنی گلدار هستند.
جام دیگر از منطقه عمارلو در این مجموعه به صورت لیوانی بلند طراحی شده و بدنه آن شامل سه ردیف نقش شیر است. در ردیف بالا پنج شیر نشسته به طور برجسته دیده میشود که از سمت چپ به راست نقش شدهاند و دستهای خود را به طور کشیده به جلو گرفتهاند. صورت شیرها در هیئت صورت انسان است و تاجی بر سر دارند و بال شاهین گونه و دم بلند آنها به سمت بالادست و بر کفل آنها نقش گردونه خورشید حک شده، در نقش وسط جام نیز نقش ردیف بالا تکرار شده است. با این اختلاف که شیرها از سمت راست به چپ نقش شدهاند و در نقش ردیف زیرین، شیرها همانند نقش ردیف بالا به تصویر کشیده شدهاند با این اختلاف که شیرها دست و پاهای خود را بر ردیف نقش زنجیری لبه کف جام نهادهاند»./بابک قلیزاده دارستانی